[English][English][English][English][English] English version

Childbirth Educator TodayIgiena intima a penisului intact [Limba romana]

de James E. Peron, Ed. D.

In societatile unde circumcizia de rutina a fost obisnuita pentru mai multi ani, chiar si parintii care isi protejeaza fii de circumcizie s-ar putea sa aiba intrebari referitoare la igiena penisului intact.

Oare ar trebui retras preputul pentru curatare corespunzatoare? La ce varsta preputul copilului devine retractabil?

Dar despre smegma si igiena?

Unii sfatuiesc parintii ca preputul trebuie curatat cu grija pentru a indeparta smegma ce se formeza dedesupt. Smegma este un lubrifiant natural care se formeaza intre preput si gland. Apare rar in cazul baietilor necircumcisi al caror preput nu a fost retras fortat; acesta substanta este rareori produsa in timpul copilariei. In timpul pubertatii, aceste secretii naturale tind sa creasca, actionand ca un lubrifiant natural intre preput si gland cu rol de a proteja si a permite preputului sa gliseze usor peste gland asa cum natura a intentionat la varsta aceasta. Pana la milocul adolescentei, preputul devine complet retractabil iar igiena o chestiune simpla. Orice acumulare a acestor substante lubrifiante naturale poate fi usor curatata in timpul baii.

Dar iritarea sau mancarimile preputului?


(*Retragerea fortata a preputului poate cauza rupturi usoare ale pielii si mucoasei. Acest lucru poate conduce la sangerare si durere considerabila, deschizand calea unei potentiale infectii si iritatiilor. Daca acest lucru se face regulat, se formeaza un tesut cicatrizat in jurul deschizaturii preputului sau intre preput si gland.)

James E. Peron, Ed. D. are publicatii in literatura de specialiate si este fondator al Childbirth Education Foundation, P.O. Box 251 Oxford, PA 19363 Phone: (717) 529-2561 Email: jperon@epix.netCitation:
(File revised 22 April 2003; translated September 14, 2004)

Translated by T. Marcu

Return to Home Page

http://www.cirp.org/pages/parents/peron1/